SEO

Rich Snippets (Zengin Snippetler) Nedir?

Zengin snippet’ler, ek bilgiler görüntüleyen bir Google arama sonucu türüdür. Derecelendirmeler veya incelemeler gibi.

Google genellikle bu ekstra bilgileri web sayfasının HTML’sinde bulunan özel koddan (yapılandırılmış veri biçimlendirme) alır.

Tipik bir Google arama sonucu şöyle görünür.

Levent Demirbaş.

Zengin bir snippet şuna benzerken:

Zengin bir snippet şuna benzerken.

Yukarıdaki zengin snippet örneğinde Google, arama sonucunu. Bir resim, derecelendirme, inceleme sayısı ve tahmini süre içerecek şekilde genişletir.

Bu görsel geliştirmeler dikkat çekebilir ve tıklamaları teşvik edebilir.

Zengin Snippet’ler ve Zengin Sonuçlar ve SERP Özellikleri

İnsanlar birbirinin yerine “zengin snippet’ler” ve “zengin sonuçlar” kullanır. Google’a göre ikisi de aynı şeyi ifade ediyor.

Tüm zengin snippet’ler (veya zengin sonuçlar) bir tür SERP özelliğidir.

Zengin snippet’ler (veya zengin sonuçlar), görsel veya etkileşimli verileri görüntüleyen her türlü arama listesidir.

Bunlar derecelendirmeleri, etkinlik bilgilerini, veri kümelerini, SSS’leri ve daha fazlasını içerir. Herhangi bir SERP’de ( arama motoru sonuç sayfasında ) görünebilirler.

SERP özellikleri, standart bir organik listeleme olmayan her şeydir. Öne çıkan snippet’ler, harita paketleri ve resim döngüleri, SERP özelliklerinden yalnızca birkaçıdır.

Zengin Snippet’ler SEO’ya Nasıl Yardımcı Olur?

Google, yapılandırılmış veri kullanımının bir sıralama faktörü olmadığını söylüyor. (Google, zengin snippet’leri bilgilendirmek için yapılandırılmış veri işaretlemeden bilgi alır.)

Ancak araştırmalar, kullanıcıların zengin sonuçları tıklama olasılığının normal arama sonuçlarına göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Zengin snippet’ler, SERP’lerde sayfalarınızı görsel olarak daha çekici hale getirir. Normal arama sonuçlarında öne çıkmalarını sağlamak.

Bu nedenle, kullanıcıların zengin snippet’leri tıklama olasılığı daha yüksektir ve bu da organik TO’yu (tıklama oranı) iyileştirir.

TO’yu artırmanıza yardımcı olmanın yanı sıra, zengin sonuçlara sahip olmanın başka bir SEO avantajı daha vardır.

Zengin snippet’ler kazanmak için eklediğiniz yapılandırılmış veri kodu, Google’ın sayfanızın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Ve eğer Google sayfanızı daha iyi anlayabilirse, onu daha iyi derecelendirebilir. Daha alakalı arama sorguları için.

Zengin Snippet’ler Nasıl Elde Edilir?

Bir SERP’de gösterilecek zengin bir snippet elde etmek, web sayfanızın kaynak koduna yapılandırılmış veriler eklemenizi gerektirir.

Yapılandırılmış Verileri Anlayın

Yapılandırılmış veriler, web sayfanızın içeriğiyle ilgili bilgileri arama motorlarına ileten bir tür standartlaştırılmış biçimdir.

Bir web sayfasının kodunda mevcut olduğunda, yapılandırılmış veriler şöyle görünebilir.

<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “https://schema.org/”,
“@type”: “Recipe”,
“name”: “Banana Bread Recipe”,
“image”: “https://sallysbakingaddiction.com/wp-content/uploads/2018/10/moist-banana-bread.jpg”,
“description”: “Use those ripe bananas and create the best banana bread recipe ever. Moist and
delicious, it’s easy to make—one bowl, no need for a mixer!”,
“keywords”: “”,
“author”: {
“@type”: “Person”,
“name”: “Your Name”
},
“prepTime”: “PT30M”,
“cookTime”: “PT30M”,
“totalTime”: “PT60M”,
“recipeCategory”: “entree”,
“nutrition”: {
“@type”: “NutritionInformation”,
“servingSize”: “1 Bowl”,
“calories”: “500 cal”,
“fatContent”: “10 g”
}
}
</script>

Web sitenizde yapılandırılmış verileri kullandığınızda, esas olarak bir biçimlendirme kodu biçimindeki şemayı kullanıyorsunuz demektir.

Şema, arama motoruna sayfanızdaki varlık öğeleri hakkında bilgi veren sözcük dağarcığıdır.

Biçim, şemayı arama motoruna ileten biçimlendirme kodu türüdür. İşaretleme kodunun üç ana biçimi vardır: JSON-LD, mikro veriler ve RDFa. ( JSON-LD, Google’ın tercih ettiği biçimdir.)

Schema.org, yapılandırılmış veriler için evrensel sözlüğe adanmıştır. Biçimi ne olursa olsun, yapılandırılmış veri parçacıklarınızı yazmanıza ve test etmenize yardımcı olması için web sitesini kullanabilirsiniz.

Örneğin

Diyelim ki web sitenizde bir muzlu ekmek tarifi var. Tarifler için yapılandırılmış veriler ekleyebilirsiniz:

  • Pişirme süresi.
  • Beslenme bilgileri.
  • İçindekiler.
  • Talimatlar.

Schema.org’daki Tarif sayfası , kodunuzda kullanabileceğiniz farklı özellikleri gösterir.

Schema.org, yapılandırılmış veriler için evrensel sözlüğe adanmıştır. Biçimi ne olursa olsun, yapılandırılmış veri parçacıklarınızı yazmanıza ve test etmenize yardımcı olması için web sitesini kullanabilirsiniz.  Örneğin Diyelim ki web sitenizde bir muzlu ekmek tarifi var. Tarifler için yapılandırılmış veriler ekleyebilirsiniz: Pişirme süresi. Beslenme bilgileri. İçindekiler. Talimatlar. Schema.org'daki Tarif sayfası , kodunuzda kullanabileceğiniz farklı özellikleri gösterir.

Bu sayfa ayrıca her format için demo kodunu gösterir. Kendi yapılandırılmış verilerinizi oluşturmak için bu kodu kopyalayabilir ve değiştirebilirsiniz. Veya referans olarak kullanın.

Bu sayfa ayrıca her format için demo kodunu gösterir. Kendi yapılandırılmış verilerinizi oluşturmak için bu kodu kopyalayabilir ve değiştirebilirsiniz. Veya referans olarak kullanın.

Uygun Bir Zengin Snippet Türü Seçin

Eklediğiniz yapılandırılmış veri biçimlendirme kodu, almak istediğiniz Google zengin snippet’lerinin türüne bağlıdır.

Elbette, sitenizin belirli bir zengin snippet türü elde etmesi için alakalı içeriğe sahip olması gerekir. Örneğin, web sitenizde yemek ve tariflerle ilgili içerik oluşturmazsanız yemek tarifi parçacıkları alamazsınız.

Google , birçok zengin snippet türünü destekler.

İnternetteki birçok web sitesiyle alakalı olan zengin snippet türlerine bakalım.

Ürün İşaretleme Snippet’i

Ürün işaretlemeleri, bir ürünün kullanılabilirliğini, resmini, fiyatını, inceleme sayısını ve puanını gösterir. Bu geliştirmeler, e-ticaret sitelerine fayda sağlayabilir.

SSS Parçacığı

Bir sık ​​sorulan soru (SSS) snippet’i, sayfanızın başlığı ve açıklamasının altında soruların ve yanıtların bir listesini gösterir.

Sık sorulan soruları ve yanıtları eklediğiniz açılış sayfalarınız veya blog gönderileriniz varsa SSS parçacıkları alabilirsiniz.

İnceleme Snippet’i

Bir inceleme snippet’i, inceleme web sitelerinden alınan puanları görüntüler. İncelemeler ürünler, kitaplar, yemek tarifleri, filmler, yazılım uygulamaları veya yerel işletmeler hakkında olabilir.

Tarif Parçacığı

Tarif pasajı derecelendirmeyi, inceleme sayısını, pişirme süresini ve hatta kalorileri gösterir. Web sitenizde tarifleri ele alırsanız, bu tür snippet’leri alabilirsiniz.

Film Parçası

Film parçacığı, filmin çıkış tarihi, gösterim süresi, türü ve derecelendirmesiyle ilgili ayrıntıları görüntüler. Web siteniz filmler ve televizyon programlarıyla ilgili bilgiler içeriyorsa, bu Google zengin sonucunu kullanabilirsiniz.

Etkinlik Snippet’i

Bu snippet, tarih ve konum gibi etkinliklerle ilgili temel ayrıntıları vurgular. Etkinlikler ve konserler için bilet satıyorsanız, bu tür snippet sizinle ilgilidir.

Yapılandırılmış Veri İşaretleme Oluşturun ve Sayfalarınıza Ekleyin

Web siteniz için anlamlı olan bir zengin snippet türü seçtikten sonra, sıra uygun yapılandırılmış veri biçimlendirme kodunu oluşturup sayfalarınıza eklemeye gelir.

İşaretleme kodunu sıfırdan yazmak yerine oluşturmak için Google’ın Yapısal Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanabilirsiniz.

Aracı şu şekilde kullanabilirsiniz.

1. Aracı açın. Oluşturmak istediğiniz snippet türünü seçin ve sayfa URL’nizi girin. Ardından ” Etiketlemeye Başla “yı tıklayın.

Bu örnek için, ürün yapılandırılmış veri işaretlemesi oluşturacağız.

1. Aracı açın. Oluşturmak istediğiniz snippet türünü seçin ve sayfa URL'nizi girin. Ardından " Etiketlemeye Başla "yı tıklayın.  Bu örnek için, ürün yapılandırılmış veri işaretlemesi oluşturacağız. 

Araç, web sayfasının URL’sini “Verileri Etiketle” görünümüne çekecektir.

Araç, web sayfasının URL'sini "Verileri Etiketle" görünümüne çekecektir.

Bu örnekte bu, Marrakech Gömlek için bir ürün snippet’i olacaktır. Bu yüzden ürünün adı, fiyatı, görseli, markası, logosu vb. unsurları dahil etmemiz gerekecek.

2. Sayfadaki farklı öğeleri seçin veya vurgulayın. Ardından araç sizden bu öğelere etiket atamanızı isteyecektir.

Örneğin:

Ürün adını eklemek için, ürünün adını vurgulayın ve ardından ” Ad ” etiketini seçin:

Fiyatı eklemek için fiyatı vurgulayın ve ” Fiyat ” etiketini seçin:

Araç, siz çalışırken sağdaki panele tüm bilgileri ekler.

Mümkün olduğu kadar çok öğeyi etiketlemeye çalışın.

3. İşiniz bittiğinde, ekranın sağ üst köşesindeki  kırmızı ” HTML Oluştur ” düğmesini seçin.

3. İşiniz bittiğinde, ekranın sağ üst köşesindeki  kırmızı " HTML Oluştur " düğmesini seçin.

4 Kodu kopyalayın veya indirin. Ardından bu kodu sayfanızın <head> bölümüne yapıştırın.

WordPress, Shopify veya Wix gibi popüler bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, çeşitli eklentiler ve eklentiler web sitenize yapılandırılmış veriler eklemenize yardımcı olabilir.

Örneğin, WordPress’te sizin için yapılandırılmış verileri uygulayabilen çok sayıda eklenti vardır. Burda biraz var.

4 Kodu kopyalayın veya indirin. Ardından bu kodu sayfanızın <head> bölümüne yapıştırın. WordPress, Shopify veya Wix gibi popüler bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, çeşitli eklentiler ve eklentiler web sitenize yapılandırılmış veriler eklemenize yardımcı olabilir. Örneğin, WordPress'te sizin için yapılandırılmış verileri uygulayabilen çok sayıda eklenti vardır. Burda biraz var.

Yapılandırılmış Verilerinizi Doğrulayın

Son adım, yapılandırılmış verilerinizin doğru şekilde ayarlandığından emin olmaktır.

Google’ın Zengin Sonuçlar Testi bu konuda size yardımcı olabilir.

Araca bir URL girin ve ” URL’yi Test Et “i tıklayın.

Son adım, yapılandırılmış verilerinizin doğru şekilde ayarlandığından emin olmaktır. Google'ın Zengin Sonuçlar Testi bu konuda size yardımcı olabilir. Araca bir URL girin ve " URL'yi Test Et "i tıklayın.

Daha sonra araç, sonuç sayfasının “Algılanan Yapılandırılmış Veriler” bölümünde bulduğu yapılandırılmış verileri size gösterecektir.

İşaretlemeniz bir uyarı alırsa veya geçersiz öğeler içeriyorsa, daha fazla ayrıntı için zengin snippet türünü seçin.

Araç, düzeltilmesi gereken tüm geçersiz öğeleri vurgular. İsteğe bağlı olan eksik alanların yanı sıra.

Bu örnekte “ad” alanı eksik. Bu nedenle yapılandırılmış verilerimiz bir hata döndürüyor.

Yani tek yapmamız gereken isim alanını eklemek ve tarifin ismini kodumuzda belirtmek.

Not: Hatasız uygun yapılandırılmış veri işaretlemesi ekleseniz bile Google, sayfalarınızın zengin snippet’ler olarak görüneceğinin garantisi olmadığını söylüyor.

Zengin snippet göstermek isteyip istemediğine Google karar verir.

Sonuç

  • Zengin snippet’ler, sitenizin Google SERP’lerinde öne çıkmasını sağlayabilir. Daha fazla tıklama ve trafik çekebilir 
  • Yapılandırılmış veri işaretleme ile zengin snippet’ler oluşturabilirsiniz 
  • Yapılandırılmış veri parçacıklarınızı yazmak için kodlama uzmanı olmanıza gerek yoktur. Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı ve eklentilerini kullanabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu